Prešovská mestská hromadná doprava oslavuje 60. výročie založenia

03.09.2009 Prešov

Mestská hromadná doprava v Prešove oslavuje 60. výročie svojho založenia.
Jej história sa začala písať 4. septembra 1949, kedy na trasy vyšli prvé autobusy, ktoré prevádzkoval Komunálny podnik Miestna doprava so 47 zamestnancami. Zriadili štyri autobusové linky, ktoré premávali na trasách v celkovej dĺžke 36 kilometrov. Už v prvom roku prevádzky prepravili v Prešove viac ako 192.000 cestujúcich.
Výročie si v piatok 4. septembra popoludní pripomenú Prešovčania na pešej zóne, kde sa uskutoční kultúrny program a okrem toho si budú môcť prezrieť výstavu fotografií a technických zariadení, ktoré ich prevedú jednotlivými obdobiami existencie prepravcu. Tie budú inštalované v autobuse zaparkovanom v pešej zóne.
\"Pri tejto príležitosti sme pre Prešovčanov pripravili malý darček v podobe bezplatného cestovania mestskou hromadnou dopravou na všetkých trasách počas celého dňa. Ďalším darčekom je uvedenie nového midibusu do prevádzky, \" povedal riaditeľ Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP) Peter Janus. Po prešovských cestách budú teda od piatku premávať tri takéto nízkokapacitné vozidlá. Ten najnovší by mal začiatkom decembra prechádzať aj po dobudovanej Okružnej ulici, ktorá je v súčasnosti v rekonštrukcii. Janus uviedol, že zároveň rokujú s vedením Fakultnej nemocnice s poliklinikou, aby jeho trasa mohla viesť aj vnútorným areálom nemocnice.
V rámci osláv sa uskutoční aj prezentácia novej publikácie \"Mesto v pohybe\" autorov Petra Švorca a Patrika Derfiňáka, ktorá zachytáva históriu prevádzky mestskej hromadnej dopravy v metropole Šariša.
Mesto sa v súčasnosti prostredníctvom projektu uchádza o nenávratné finančné prostriedky z eurofondov, ktoré DPMP plánuje využiť na obnovu vozového parku. Ak sa mu podarí získať 6,60 milióna eur (198,83 milióna Sk), do roku 2011 by podľa Janusa malo na trasách v meste jazdiť 19 nových plynofikovaných autobusov.
Dopravný podnik mesta Prešov, a. s. , ktorý prevádzkuje MHD momentálne zamestnáva 295 ľudí. Tí zabezpečujú obsluhu 41 autobusových a osem trolejbusových liniek v dĺžke 410 kilometrov. Celkom 62 autobusov a 47 trolejbusov ročne na svojich linkách prepraví okolo 35 miliónov cestujúcich a vozidlá najazdia približne päť miliónov kilometrov.
 

Vyberte región